2010-06-16
12:44:48

Rasbeskrivning

Kooikerhondje

Mentalitet och egenskaper
Kooikern är en alert, aktiv och intelligent hund med ett gladlynt temperament. Den är mycket lättlärd och blir lätt en trogen och älskad familjemedlem.
Den är väldigt lagom till sitt yttre men är inte så enkel i sin mentalitet. Det krävs träning för att kunna ta tillvara på dess kapacitet och låta den utvecklas till en trygg och stabil hund. Rasen är väldigt lyhörd och reagerar snabbt, vilket kan vara både positivt och negativt. Obehagliga upplevelser kan behöva bearbetas direkt och ska inte ignoreras av hundägaren.
Hemma vaktar den gärna men utanför hemmet är den ganska ointresserad av främmande människor. Den tyr sig till de vuxna i familjen och vill ha en tydlig ledare.

Hundens utveckling och fostran
Kooikrar utvecklas ofta till starka personligheter med mycket charm. Den lilla valpen är livlig och initiativrik. Som unghund kräver den mycket stöd och vägledning. Precis som tonåringar blir en del stökiga och andra försiktiga. Den går igenom flera utvecklingsperioder och dessa ställer krav på förarens engagemang, både tidsmässigt, mycket tålamod, tydliga gränser, konsekvens och en massa kärlek.
Med rätt stöd blir de underbara hundar som älskar att samarbeta. Först i 3-års åldern kan de anses som vuxna mentalt. Kooikern kan bli mycket gammal, 13-14 år är inte ovanligt. Det finns till och med hundar som blivit så gamla som 18-19 år. Är tanken att skaffa en familjehund till barnen bör man fundera på att välja en enklare ras.

Aktivering och användning
Det är en aktiv ras med mycket energi. Den behöver få utrymme att använda sin intelligens. Även om den idag används som sällskapshund så behöver den aktiveras. Det finns många aktiviteter som passar Kooikern.

Agility
Finland har Kooikern blivit en vanlig ras på agility-banorna med mycket bra resultat bl.a. en Världsmästare! I Sverige är bästa resultatet en bronsplacering i SM.
Lydnad
Att träna lydnad tillsammans med en Kooiker kan vara väldigt roligt om man själv är kreativ. Att träna samma moment för länge kan ta fram den egensinniga sidan hos rasen och då får man tänka om.
Nosarbeten
Kooikern har en mycket bra förmåga att använda sitt luktsinne. Personspår, viltspår, personsök, kantarellsök och uppletande. När det gäller hundens förmåga att lukta är det endast vår fantasi som sätter gränser.
Freestyle, rallylydnad
Dessa nya sporter passar Kooikern utmärkt, det är fart och fläkt vilket stimulerar hundarna perfekt.
Skott
Kooikern reagerar på ljud precis som vaksamheten krävde i eendenkooien. Reaktionen på hundarna vid skott kan vara allt mellan kraftig eller inte alls.
Utställning
Är man intresserad av utställning anordnar SKooi en ras-special i augusti varje år. I övrigt gäller SKK’s nationella eller internationella utställningar samt div. inofficiella lokala utställningar.

Kooikern är än så länge relativt ovanlig i Sverige.
År 1994 importerades den första Kooikerhondjen till Sverige, från Danmark. Sveriges första Kooikervalpar föddes i juni 1996. Fram till december 2007 har det fötts 404 valpar.
Det finns idag ca 450 Kooikrar i Sverige.

År 1997 bildades rasklubben Svenska Kooikerhondjeklubben, SKooi,
en avtalsansluten rasklubb inom Svenska Kennelklubben. SKK.
I Holland finns ca. 10 000 hundar. Rasen finns även representerad i flera Europeiska länder samt i Japan, USA och Kanada.

Postat av: feztis

Hejsan!

Välkommen in i bloggvärlden då ;)



Tack! Spännande med en bebis snart :)

2010-06-16 | 16:43:19
URL: http://feztis.blogg.se/
Postat av: Linda - En Vimsig Mamma

Hej! Kul att du hitatde mig =) Och givetvis får du följa oss i våran vardag! Du kan följa oss via bloglovin så missar du inget inlägg från mig =)

Kul att du hittat hit till bloggvärlden och mysigt med en bebis!!kram

2010-06-16 | 21:00:00
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: Camilla - Webdesign & Foto

Hej!

Vilken fining på bilden :)

Tack! Han är chihuahua/jackrussel (87,5/12,5). Okej va skoj =) Kram!

2010-06-16 | 22:20:42
URL: http://camillafamme.se/blog
Postat av: sandra

Svar:Tack =)

Åh va spännande. Vet du vad det är för något kön du har i magen då?

2010-06-16 | 22:38:58
URL: http://sandranilsson.blogg.se/
Postat av: Maria

Hej, va kul att du hittade till vår blogg!

Du är så välkommen att följa oss i vår vardag.

/Maria

2010-06-17 | 11:13:58
URL: http://sluggster.blogs.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: